Fredag 5 augusti 1988

Skånska-Dagbladet-logo

Fyra redan klara för OS

Tre fäktare är redan klara för det sexmannalag i värja som Sverige skickar till 08 i Söul i september. Fyra andra kämpar om resterande platser när världseliten från 17 nationer generalrepeterar i Ystad i helgen Inför olympiaden.

Bara Sovjet saknas men de andra OS-favoriterna Västtyskland och Frankrike finns på plats.
– Säsongen för fäktare tar slut i maj och under sommarmånaderna finns det inga tävlingar. Därför betyder det här sammandraget i Ystad väldigt mycket som förberedelse inför OS, säger förbundskaptenen Leif Högström.

Efter finalpasset på söndag skall han ta ut de tre fäktare som skall fullständiga det svenska laget på värja.

Redan klara är Jerri Bergström, 25. Otto Drakenberg, 22, och Peter Vanky. 20. De som fäktar för en os-plats är Johan Bergdahl, 25, Bobby Malmström. 26, Ulf Sandegren, 24, och Greger Forslöv, 27.

Svårt val
– Det är inget lätt val eftersom de fyra är väldigt Jämna. De är Jämngoda vad gäller rutin, de har kamperat ihop i landslag och kommer bra överens överhuvudtaget. Vi har levt tillsammans på träningsläger sammanlagt två månader i år, säger Leif Högström.

Fäktningen tillhör de sporter som uppmärksammas inför stora mästerskap. Svenska fäktare med världsmästaren Rolf Edling i spetsen tog guld i lagvärja i OS för tolv år sedan.

Johan Harmenberg blev olympisk mästare 1980 och Björn Väggö tog silver i OS för fyra år sedan. Därefter har andra nationer tagit över favoritskapet i värja.

– Vår målsättning i år är att komma bland de sex bästa nationerna. Genomsnittsåldern i vårt lag är bara 23 år. En fäktare är som bäst i 27-30-årsåldern så vi bygger laget med tanke på OS om fyra år, säger Leif Högström.

– Vi har ett mycket utvecklingsbart lag och bakom det finns ytterligare fem grabbar i Junioråldern som trycker på, tillägger han.

Svenska fäktare var något av stilbildare på 1970-talet med en kombination av den ryska skolans fysiska kraft och den italienska teknik om vapen på fäktpisterna.

Stilarna har varierat
– Under tjugo år har stilarna varierat. I dag är det en kombination av den ryska skolan fysiska kraft och spänst samt den franska och italienska tekniska stilen som bildar en fruktbar kombination, berättar Göran Flodström, som började med fäktning för 20 år sedan och i dag är generalsekreterare l Fäktningsförbundet.

Det svenska landslaget på värja slutade på en tiondeplats i VM förra året.

– Jag bedömer att det lag som kommer till 08 i Söul är klassen bättre. Det kan komma bland de fyra bästa. Det börjar att bli ett lag moget för de stora uppgifterna, säger Leif Högström, som också har att nominera vilka tre fäktare ur laget som skall upp på de olympiska pisterna i den individuella tävlingen.